Loppet på stigarna i den stora naturen

”By far the most beautiful half marathon I have ever run”

I går gick Ekotrail Sparbanken Syd* av stapeln på stigarna i Verkeåns vackra naturreservat. Loppet med det skulpterade målet har målet att etablera sig som den inledande tävlingen på trailsäsongen. Chanserna är goda. Inte bara på grund av det sydliga läget utan även för att naturen erbjuder lite mer; Verkeåns naturreservat är det största på land i södra Sverige med sina 2 566 hektar.

* Loppet har under vintern bytt namn till Österlen Spring Trail.

Naturen är inte bara en kuliss. Du springer mitt i naturen. Du kan möta ett vildsvin mitt på stigen, en kronhjort i skogsgläntan. Till och med ett lodjur i någon bäckravin eller en vilsen varg som vandrat för långt. Kanske har du turen att höra vingslagen från Nordeuropas största rovfågel, havsörnen med sina 2,5 meter mellan vingspetsarna. Naturen är dramatisk och varierande och loppet går längs både Skåneleden (orange) och Backaleden (gul). Längsta distansen på 21 km går i en ”8:a” med hjärtat i Hallamölla, Skånes högsta vattenfall med sina 23 meter.

Simon Foxwell kom hit från Bath i England för att springa. Hela familjen är med, inklusive svärföräldrarna från Agda Lund i Kivik.

– It’s by far the most beautiful half marathon I have ever run, säger Simon med ett lyriskt leende.

En annan glad deltagare är Tommy Hautop, 62 år, från Åhus. Han började springa för ett år sedan. Tacke vare en Facebookgrupp med 700 medlemmar springer han nu flera gånger i veckan och tävlar för PAN Kristianstad. Han sprang distansen 21 km.

– Suveränt upplägg tycker jag. Detta är bättre och vackrare än Lidingöloppet, poängterar Tommy.

Rastarunner gjorde tyngsta jobbet

Först i mål är Jens Persson från Ystads IF, tvåa på terräng-SM förra året. Han är friidrottare och kanske mer van vid platt terräng än de hundratals höjdmeter Backaleden och Skånelden bjuder på. Jens vann den korta distansen på drygt 12 km med segertiden 55.23 (min/sek).

– Det känns lite stort att vara den förste som går i mål i ett lopp som arrangeras för första gången. Jag kommer ju alltid att vara den förste på något sätt. Sedan måste jag säga att det var ett härligt lopp i en härlig atmosfär, berättar Jens.

Länge såg det dock ut som att det skulle bli en kvinna som slog alla männen. Yoie Bohlin, eller ”Rastarunner” som hon kallar sig i protokollet, är van vid det kuperade landskapet. Hon kommer från Åre och drog nästa hela loppet. Hon pushade sina medtävlande och gjorde kanske det tyngsta jobbet av alla i loppets premiär. Hennes styrka ligger i backarna men på flackarna kunde Jens knapra in. Strax innan mål paserar Jens Yoie, som trots allt vinner damdistansen på 12 km på överlägsna segertiden 55.51 (min/sek).

Klubblöse Jakob Ekelund är uppvuxen i Ystad men bor i Malmö. Det är han som är loppets och dagens store vinnare. Han sprang de dryga 21 kilometerna på dagens guldtid 1.29.45 (tim/min/sek).

– Det är grymt skön natur att springa i. Miljön hjälper till. Terrängen och den vackra omgivningen gör att det blir lättare mentalt att springa, tycker Jakob.

Snabbaste kvinna över 21 km var Colette Coumans från Härlövs IF som vann damklassen med segertiden 1.48.44 (tim/min/sek). Arrangören och initiativtagaren Gaël Joly var nöjd med loppet efteråt.

– Några sprang fel och det går alltid att göra det bättre nästa år. Vi är i ett naturreservat och det finns strikta restriktioner om vad vi får och inte får göra. Man får inte markera hur som helst i skyddad natur och det är viktigt att visa den hänsynen också, avslutar en ganska belåten Gaël.

Komplett resultatlusta
Till Österlen Spring Trail

Text och foto: Fabian Rimfors