Bondrum plog sten

Bondrumsgårdens dag: Sten – både gissel och välsignelse

Bondrumsgårdens dag firas som vanligt första söndagen i juli. I år har vi valt att ha STEN som tema. Sten var både ett gissel och en välsignelse på gårdarna förr i tiden. Stenarna hindrade jordbruket och krävde en massa arbete. Samtidigt var stenen viktig för byggverksamheten och underhåll av vägar. Vi vill visa hur man bröt sten och hur man bearbetade den för olika ändamål.

Nils Ove Persson kommer att underhålla med musik och hantverkare kommer att ställa ut och sälja sina produkter. Det kommer även att säljas lotter och hembakat med kaffe.

Bondrumsgården är en av de äldsta korsvirkesgårdarna i Skåne och nu kan du få uppleva en ”gammeldags sommardag” och hur arbetet på gården en gång såg ut. Bondrumsgården är fyrlängad och innergården är belagd med kullersten och mängder av intressanta bruks och prydnadsföremål. Bondrumsgården byggnadsminnesförklarades den 18 december 1963.

När Ravlundagården på Skansen brunnit ned kom Bondrumsgården i blickfånget. Dåvarande Skansenchefen ville gärna flytta upp den till Stockholm, men 1972 beslutade riksantikvarieämbetet, att gården skulle ligga kvar. Den vårdas nu av Bondrumsringens hembygdsring.

Kontaktperson: Göran Nilsson 0732–27 43 79.

Evenemanget är avslutat.

Datum

jul 05 2020
Expired!

Tid

15:00

Kostnad

Gratis

Mer info

Hitta hit
Bondrumsgården

Platser

Bondrumsgården
Bondrum 1320, Fågeltofta
Albo Härads Hembyggdsförening (Bondrum)

Arrangör

Albo Härads Hembyggdsförening (Bondrum)
Telefon
0732–27 43 79
Webbplats
http://www.alboharadshembygdsfor.se/Bondrumsgården/index.html
Hitta hit
© Brösarps Byagille