När blommar gullvivorna?

Gullviva i Brösarps södra backar.
Gullvivor blommar i Brösarps södra backar.
Gullvivor blommar i Brösarps södra backar.

När blommar gullvivorna i Brösarps backar? Det är en av de absolut vanligaste frågorna turister ställer angående Österlen. Denna fridlysta lilla gula blomma har satt djupa spår i bygden. Inte bara pryder den bröstet på Brösarps fotbollsförening, den har gett namn år byns svettiga motionslopp (Kristi himmelfärdsdagen) och vår trädgårdsförening. Men framför allt klär den Brösarps södra backar i sin gyllene skrud så här års.

På andra håll i Skåne säger folk ”kattastövla”. På Öland kallas den ”gökbyxe” och i Bohuslän för ”majnycklar”. Hildegard av Bingen var inne på något liknande och kallade den för himmelsschlüsselchen, ”små himlanycklar”, när hon på 1100-talet rekommenderade örten mot melankoli. Men oavsett lokala dialekter heter den alltid primula veris, vilket är latin och betyder vårens (veris) första (primula). I Skåne, Halland och Örebro län är gullvivan fridlyst, men på många andra håll är den populär att plocka i bukett. I Närke och på Åland är den landskapsblomma.

Det är inte bara mot melankoli Brösarps mest känna blomma har använts. Jordstammen har beretts mot bronkit, då den ger ett slemlösande medel som verkar urin- och svettdrivande. Blommorna ska tydligen besitta samma egenskaper men då som ett aromatiskt te. Även konfekt kan vår lilla primula veris sätta på meritlistan. De slemlösande Verispastiller som under de båda världskrigen fick ersätta senegarot bereddes av gullvivans rot.

Var hittar jag gullvivan?

Var hittar du gullvivorna i Brösarp? Jo, högst koncentration av gullvivor hittar du i Brösarps södra backar, alltså norr och söder om riksväg 9 mot Ravlunda.

När blommar gullvivan?

Så när blommar gullvivorna i Brösarps backar då? Jo, de blommar vanligen från mitten av april och en bit in i maj. Men ibland kommer våren tidigare och ibland kommer den senare.