Vandra i Brösarps böljande backar, drick källvatten i Tockabjär eller spring över hedarna till stranden i Haväng! Ett Mekka för dig som gillar såväl trekking som trail- och ultralöpning. Här hittar du Skånes högsta vattenfall och backar som skänker skidturer med fjällkänsla. Naturen är kuliss i Bröderna Lejonhjärta, Äppelkriget och Bregottreklamen. Här finns Österlens mest variationsrika landskap – ett riktigt vandringsparadis. Normal vandringstakt är fyra kilometer per timme.
Här hittar du fler vandringsleder
Skåneleden 44 km ●●●●●
Vandra i orangemarkerade Skåneleden som är en del av den 500 mil långa North Sea Trail som passerar genom Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland och Storbritannien. Skåneleden är uppdelad i fem delleder som tillsammans mäter 100 mil. I sydöstra Skåne heter delleden Österlenleden som är 165 km. I Brösarp gör dessutom Skåneleden en egen liten loop som möjliggör rundvandring. Etapperna runt Brösarp, Haväng, Andrarum och Hörröd bjuder på ett väldigt variationsrikt landskap, med bland annat lila ljunghedar, böljande backar, djupa bokskogar och Skånes högsta vattenfall. Här är Skåneldedens olika etapper runt Brösarp.
Vandra längs gulmarkerade Backaleden som är en ”systerled” till Skåneleden. De slingrar sig parallellt med varandra längs Verkeån, Skåneleden norr om och Backaleden söder om, hela vägen från Alunbruket i Andrarum via Brösarp till Skepparpsgården på Haväng vid kusten. Backaleden passerar Hallamölla, Skånes högsta sammanhängande vattenfall, och är även hoplänkad med övernattningsstugan Vantalängan. På sin väg mot Brösarp löper leden längs Brunnsviksbäcken och mitt under den långa uppförsbacken passerar denTockabjärs källa, en kallkälla för den som vill släcka törsten med bygdens porlande källvatten. Backaleden fortsätter genom Brösarps by och vidare över hagarna i Brösarps södra backar där utsikten är storslagen. Sista biten mot Haväng går på grusväg genom fruktodlingar och böljande betesmarker. Precis innan den når Skepparpsgården ligger Lindgrens länga, ett utemuseum om Havängsområdets natur, kultur och historia. Tillsammans med Skåneleden erbjuder Backaleden hela 46 st rundvanringar, där det går att angöra på 10 olika platser. Backaledens karta (PDF) Backaledens sajt
Glimmebodaleden 5 km ●●●●●
Brösarp bjuder på många backar. De mest majestätiska av dem alla är Brösarps norra backar och därför har de en egen led, den blåmarkerade Glimmebodaleden. Den går att angöra både nere i söder och uppe i norr vid Glimmebodagården. För den som börjar vandra medurs nere vid den sydliga angöringsplatsen väntar en 100 meter stigning nästföljande halvannan kilometer. Uppe på höjden väntar belöningen som vid väldigt klart väder kan ge utsikt ända till Bornholm. Betydligt lättare är att spana efter de fyra kyrktorn som finns i vyn, Brösarps kyrka, Ravlunda kyrka, Vitaby kyrka och Södra Mellby kyrka. Passa gärna på att besöka den fyrlängade korsvirkesgården Glimmebodagården, som bland annat stenmaler och säljer eget ekologiskt mjöl från vete och råg. Vandringskarta (PDF) Mer om Glimmebodagården
Tockabjärsleden 2 km ●●●●●
Nordväst om Brunnsvik finns den lilla blåmarkerade Tockabjärsleden, en relativt kort strövstig genom olika sorters skog som ändå erbjuder en stor höjdskillnad. Tockabjärsleden är en egen liten rundslinga utan stättor som efter ungefär halva sträckan passerar Tockabjärs källa, en kallkälla för dig som vill släcka törsten med bygdens porlande källvatten. Sista halvkilometern vandrar du längs en grusväg som stiger med nästan 70 höjdmeter. Vandringskarta (PDF)
Inom Christinehofs ekopark finns flera utmärkta vandringsleder att vandra på, från 1,4 till 12 kilometer. Alla leder har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott. Fiskabäcksleden och Hallamöllaleden går delvis längs Skåneleden.
Fiskabäcksleden 12 km ●●●●● + ●●●●●
Fiskabäcksleden är en rundslinga som går Christinehofs slott – Alunbruket – Verkeån söder (via Skåneleden 5 km) – Hallamölla – Fiskabäck – Verkafuret – Verkasjön – Christinehofs slott.
Hallamöllaleden 8,5 km ●●●●●
Hallamöllaleden är en rundslinga som går Christinehofs slott – Alunbruket – Verkeån söder (via Skåneleden 3km) – Hallamölla – Verkafuret – Verkasjön – Alunbruket – Christinehofs slott.
Promenaden 3,6 km ●●●●● + ●●●●●
Promenaden är en rundslinga som går Christinehofs slott – Trädgårdsmästarbostaden – Södra Borstakärr – Skogsvägen – Christinehofs slott. Leden går i huvudsak på skogsväg och är lämplig för barnvagn och rullstol, följ handikappmarkering från parkeringen.
Borstakärrs våtmarker 2,7 km ●●●●●
Borstakärrs våtmarker 2,7 km är en rundslinga som går Christinehofs slott – Trädgårdsmästarbostaden – Södra Borstakärr – Norra Borstakärr – Christinehofs slott.
Borstakärrs våtmarker 1,4 km ●●●●●
Borstakärrs våtmarker 1,4 km är en rundslinga som går Christinehofs slott – Trädgårdsmästarbostaden – Södra Borstakärr – Gamla allén – Christinehofs slott.
Pilgrimsvandra
En dryg mil söder om Brösarp ligger byn S:t Olof. På medeltiden hette byn Lunkende men bynamnet föll efterhand bort eftersom alla pilgrimer skulle vandra till ”Olofskyrkan”. På så sätt fick byn kyrkans och det norska helgonets namn – Sankt Olof. Pilgrimsvägen har två dragningar genom Brösarpsbygden, en mellan kyrkorna i Vitaby, Ravlunda, Brösarp och Maglehem, och en mellan kyrkorna i Eljaröd och Andrarum. Pilgrimsvägen är ej markerad i naturen utan följer andra leder. Mer om S:t Olofleden: Pilgrimsvägen.se eller via PaxWalk
Glimmeboda kultur- och naturstig
Med utgångspunkt från hembygdsgården Glimmebodagården i Brösarps norra backar finns en omarkerad kultur- och naturstig. Vandra i ett gammalt kulturlandskap och lär dig om odlingsrösen, var man torkade malt, om olika namn i backarna uppstått, och mycket annat. Albo Härads hembygdsförening har en gemensam vandring varje sommar. Mer om Glimmeboda kultur- och naturstig Karta för Glimmeboda natur- och kulturstig (PDF)
Vandringspaket
Matvandringar
Vandra utan packning i 4 eller 7 km tillsammans med guide. Sevärdheter och småskaliga livsmedelsprodukter lyfts fram till ett skånskt smörgåsbord ute i det fria. Vandringarna går både i skog och genom hedarna i det öppna backlandskapet där mat och dryck serveras som picknick. Mer om matvandringarna
Vandra med Vandra
Vandra har vandringspaket med ”självguidade vandringsupplevelser” mellan Ystad–Brösarp, Simrishamn–Brösarp–Kuskahusen, ett koncept som innebär att du vandrar på egen hand med Vandras assistans före och under vandringsresan. Vandra bokar boende och bagagetransport mellan övernattningarna. Innan avresa får du all information du behöver för att på egen hand kunna genomföra vandringen och under vandringsresan har du alltid möjlighet att kontakta vår jourservice. Mer om vandring på Österlen med Vandra
Vandringspaket från Alunbruket
Via Alunbrukets bed and breakfast kan du få mat och övernattning anpassat för de olika vandringsalternativen. Mer om vandringspaketen här
Ta med kartan ut!
Skanna QR-koden till höger med din mobil och ta med kartan ut på vandringen! Det är alltid bra att ha en karta med dig när du vandrar, både på långa och korta turer, inte bara för att veta var man är, utan framför all för att se vad som finns bortom synfältet. Det finns gott om appar med QR-läsare för smarta mobiler på både Appstore och Google Play.